....dakle polako se pripremamo za maskenbale...ali osim maske meni su glavne i poderane gaće (njih pravi moja mama) i krofne...pa kako smo počeli uvježbavati pravljenje krofna jer je sljedeći vikend kod nas maskenbal za klince...dajem vam priliku da ih za sada samo vidite ...a mirise i okuse zamišljate...
Krofne
U mlako mlijeko namrviti kvasac, dodati žlicu šećera (od ukupne količine) i dvije žlice brašna, pa umiješati da se dobije jednolična smjesa. Ostaviti na toplom mjestu (ja držim pored radijatora) da nadolazi 15 minuta. U veliku zdjelu staviti brašno, dodati limunovu koricu, žumanca, šećer i sol, preostalo mlijeko, rum i jednu žlicu ulja. Umiješati da se sastojci malo povežu, a zatim dodati nadošlo tijesto, miješati drvenom kuhačom. Kada se sastojci povežu dodati i drugu žlicu ulja i nastaviti sa miksanjem (bilo bi idealno tijesto tuči kuhačom ali i mikser dobro radi) dok se ne počne odvajati od posude, a na tijestu se počnu pojavljivati mjehurići. Zdjelu pokriti poklopcem i ostaviti na toplom dase diže pola sata do 45 minuta, odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Prebaciti nadošlo tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu 1,5 centimetar. Izrežite oblike kalupom (ja to radim čašom) i slažite na kuhinjsku salvetu da se još jednom dignu jedno 20 minuta, dok se vidljivo ne povećaju.
...nekakav obiteljski recept nemam pa sam bila prisiljena pomoći si internetom i svi su manje više isti i svi garantiraju sljedeće: Što krofnu čini bijeli obruč po sredini, zlatno pečena glatka korica bez vidljivih tragova masnoće i šupljikava, lagana i mirisna sredina sa omiljenim nadjevom...
Krofne
Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
250 ml mlakog mlijeka
50 g šećera
2 žlice ulja
2 žlice ruma
2 žumanjka
limunova korica
prstohvat soli
U mlako mlijeko namrviti kvasac, dodati žlicu šećera (od ukupne količine) i dvije žlice brašna, pa umiješati da se dobije jednolična smjesa. Ostaviti na toplom mjestu (ja držim pored radijatora) da nadolazi 15 minuta. U veliku zdjelu staviti brašno, dodati limunovu koricu, žumanca, šećer i sol, preostalo mlijeko, rum i jednu žlicu ulja. Umiješati da se sastojci malo povežu, a zatim dodati nadošlo tijesto, miješati drvenom kuhačom. Kada se sastojci povežu dodati i drugu žlicu ulja i nastaviti sa miksanjem (bilo bi idealno tijesto tuči kuhačom ali i mikser dobro radi) dok se ne počne odvajati od posude, a na tijestu se počnu pojavljivati mjehurići. Zdjelu pokriti poklopcem i ostaviti na toplom dase diže pola sata do 45 minuta, odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Prebaciti nadošlo tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu 1,5 centimetar. Izrežite oblike kalupom (ja to radim čašom) i slažite na kuhinjsku salvetu da se još jednom dignu jedno 20 minuta, dok se vidljivo ne povećaju.
Stavljajte krofne da se prže u zagrijanom ulju sa stranom koja je ležala na salveti okrenutom gore. Prvo pržite 2 minute poklopljeno, a zatim krofne okrenite i pržite ih otkrivene još 1-1,5 minuta. Krofne vadite i stavite na deblji sloj papirnatih salveta da upije svu masnoću. Kada se malo ohlade, a još uvijek su tople pospite šećerom u prahu...
....a iznutra šupljikave...taman čekaju nadjev
....a iznutra šupljikave...taman čekaju nadjev
1 komentar:
Krofne obožavam ali mi pravljenje nikako ne ide od ruke...
Izgledaju predivno.
Objavi komentar