Nisam sigurna volim li mak ili ne…ali
nekada stvarno poželim jesti kakav kolač s makom ili s rogačem ili tako nečim što nije baš jako uobičajeno u
mojoj kuhinji. Znam da mak nije neka egzotična namirnica koja raste na nekom
drugom kontinentu ali žao mi je što ga samo mogu kupiti u trgovini. I onda
nisam nikada sigurna dali je samo mljeven ili ima i dodataka koje ne želim.
A sjećam
se da je moja baka znala saditi mak, pa smo rezali suhe kapice i onda je to
sitno zrnje prala i sušila …kako je bilo dobro rukama prevrtati to sitno blago.
No u svakom slučaju da se
odmaknem od ovako tragičnog sjećanja na prošlost, slučajno sam naišla na
recept Pahuljaste torte od maka…i onda sam našla još stotinu vas koji su je
isprobali…i svi su je hvalili kao na primjer Svaštarica, Astal, myTaste.
Odluka je bila brza i
jednostavna. Za nedjelju popodne pravim Tortu od maka.
Naravno kako to biva mali odmaci
od recepta su u ovom slučaju promjena pekmeza. Ja sam gotovu tortu premazala
pekmezom od šljiva.
Torta od maka
Biskvit: 6 jaja
180 g šećera
180 g maslaca
280 g maka mljevenog
2 reda naribane čokolade
1 malo ruma
Glazura: 100 g čokolade
180 g šećera
180 g maslaca
280 g maka mljevenog
2 reda naribane čokolade
1 malo ruma
Glazura: 100 g čokolade
Žumanjke izmiksati sa šećerom i maslacem, dodti mak, ribanu čokoladu i rum. Bjelanjke izmiksati u snijeg i lagano ih umiješati kuhačom u smjesu. U prethodno ugrijanu pećnicu na 180 C staviti peći tortu cca 25-30 min.
Toplu tortu premazati pekmezom, ja sam od šljiva. :)
Nema komentara:
Objavi komentar