Skupilo se bijelih šljiva u frižideru...a pekmez je teško kuhati...jer kožica im je čvrsta a koštica "tvrdoglava" kao da ne želi van.....
KOLAČ S "KROVOM" OD ŠLJIVA
Sastojci:
tijesto:
150 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
4 žlice mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
i prstohvat soli
nadjev:
cca 1 kg zrelih šljiva (da pokriju cijelu površinu tijesta)
2 žlice šećera
1 žumance
1 žlica slatkog vrhnja
2 žlice krupnoga šećera
Za tijesto izmiješati maslac i šećer, a posebno izmiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Tu smjesu, jaja i mlijeko postupno umiješati s maslacem i šećerom. Tijesto mijesiti dok ne postane sjajno i glatko.
Namastiti dublju pravokutnu posudu, a pećnicu upaliti na 220 stupnjeva. Tijesto staviti u posudu, ja sam ga utapkala prstima, ali da se i fino razvaljati. Šljive popoloviti i izvaditi koštice i narezati na pola. Posložiti po tijestu kao cijepove jednu do druge i malo jednu na drugu. Po šljivama posuti šećer, a rub tijesta premazati sa smjesom žumanca i vrhnja. Peče se cca 35 min.
.....tanananaaaaaaaaaaaa...i izgleda ovako...
KOLAČ S "KROVOM" OD ŠLJIVA
Sastojci:
tijesto:
150 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
4 žlice mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
i prstohvat soli
nadjev:
cca 1 kg zrelih šljiva (da pokriju cijelu površinu tijesta)
2 žlice šećera
1 žumance
1 žlica slatkog vrhnja
2 žlice krupnoga šećera
Za tijesto izmiješati maslac i šećer, a posebno izmiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Tu smjesu, jaja i mlijeko postupno umiješati s maslacem i šećerom. Tijesto mijesiti dok ne postane sjajno i glatko.
Namastiti dublju pravokutnu posudu, a pećnicu upaliti na 220 stupnjeva. Tijesto staviti u posudu, ja sam ga utapkala prstima, ali da se i fino razvaljati. Šljive popoloviti i izvaditi koštice i narezati na pola. Posložiti po tijestu kao cijepove jednu do druge i malo jednu na drugu. Po šljivama posuti šećer, a rub tijesta premazati sa smjesom žumanca i vrhnja. Peče se cca 35 min.
.....tanananaaaaaaaaaaaa...i izgleda ovako...
Nema komentara:
Objavi komentar