Pretraži ovaj blog

27 listopada 2008

..muffini...sve što treba znati

Kako sam ovaj tjedan obilježila samo mafinima...napraviti ću zaključno razmatranje o mafinima...stvarno ih volim, ali kao što sam već rekla više volim slane, a svi moji ukućani one slatke varijante...iz ponuđenih recepata vidite kome više udovoljavam...

pa, evo nekoliko savjeta za izradu najboljih mafina bez obzira na recept, a najjednostavniji recept je sljedeći, a možete ga napraviti u svim vama dragim varijantama..
SAM SVOJ MAJSTOR
Sastojci:
250 g brašno
100 g šećer
3 g sol
10 g praška za pecivo
15 ml jaja
235 ml mlijeka
60 ml ulja

Izborni sastojci*

Zagrijete pećnicu na 205 0 C. Namastite kalupe za mafinse.
Pomiješati suhe sastojke posebno, pa u njih dodati mokre. Puniti kalupe s 2/3. Peći 18 – 22 min dok sredina mafinsa nije pečena.

Izborni sastojci*:

1. slani – izbaciti šećer, dodati i šalicu šunke, slanine , sira

2. vočni, bobičasti -1/2 šalice jagoda, borovnica, malina…

3. Voćni - 1/2 šalice grožđica, marelica, jabuka i sl.

4. orašasti Muffin - 1/2 šalice lješnjaka, orasa….

5. Čokoladni - 1/2 šalice nasjeckane čokolade

6. Cimetni - 1 žlica cimeta u tijesto, a posuti cimetom i smeđim šećerom
Riješimo dva osnovna problema kod pravljenja mafina...a to je kako napraviti lijep, visok mafin poput onih sa slika i kako ih pravilno miješati – i jedno i drugo je lako.

U većini recepata piše da se kalupi napune do 2/3, ali to u principu nije dovoljno da mafini narastu i dobiju lijepu gljivastu glavu...umjesto toga treba ih napuniti gotovo do vrha, s ako potrošite svu smjesu ostale prazne kalupe napunite vodom...

Druga stvar je što isto tako u većini recepata kažu da se peku na temperaturi oko 180 do 190 stupnjeva, ali ako ih stavite na otprilike 220 stupnjeva vidjeti će se isto velika razlika...jer viša temperatura će brže dovesti do toga da mafini narastu, a onda nakon otprilike 7 minuta ponovo vratiti temperaturu na onu iz recepta.

Treće najvažnije kod pravljenja mafina je miješanje...uspjeh je zagarantiran ako prvo pomiješate sve suhe i sve vlažne sastojke odvojeno, a onda iz spojimo zajedno prije pečenja i nikako ne koristiti mikser, dovoljno ih je samo umiješati kako bi u tijesto ostalo zraka i svega ostaloga...tu ima neke veze i gluten i svašta znanstveno

Nema komentara:

Related Posts with Thumbnails

Oznake