Pretraži ovaj blog

27 listopada 2008

..muffini...sve što treba znati

Kako sam ovaj tjedan obilježila samo mafinima...napraviti ću zaključno razmatranje o mafinima...stvarno ih volim, ali kao što sam već rekla više volim slane, a svi moji ukućani one slatke varijante...iz ponuđenih recepata vidite kome više udovoljavam...

pa, evo nekoliko savjeta za izradu najboljih mafina bez obzira na recept, a najjednostavniji recept je sljedeći, a možete ga napraviti u svim vama dragim varijantama..
SAM SVOJ MAJSTOR
Sastojci:
250 g brašno
100 g šećer
3 g sol
10 g praška za pecivo
15 ml jaja
235 ml mlijeka
60 ml ulja

Izborni sastojci*

Zagrijete pećnicu na 205 0 C. Namastite kalupe za mafinse.
Pomiješati suhe sastojke posebno, pa u njih dodati mokre. Puniti kalupe s 2/3. Peći 18 – 22 min dok sredina mafinsa nije pečena.

Izborni sastojci*:

1. slani – izbaciti šećer, dodati i šalicu šunke, slanine , sira

2. vočni, bobičasti -1/2 šalice jagoda, borovnica, malina…

3. Voćni - 1/2 šalice grožđica, marelica, jabuka i sl.

4. orašasti Muffin - 1/2 šalice lješnjaka, orasa….

5. Čokoladni - 1/2 šalice nasjeckane čokolade

6. Cimetni - 1 žlica cimeta u tijesto, a posuti cimetom i smeđim šećerom
Riješimo dva osnovna problema kod pravljenja mafina...a to je kako napraviti lijep, visok mafin poput onih sa slika i kako ih pravilno miješati – i jedno i drugo je lako.

U većini recepata piše da se kalupi napune do 2/3, ali to u principu nije dovoljno da mafini narastu i dobiju lijepu gljivastu glavu...umjesto toga treba ih napuniti gotovo do vrha, s ako potrošite svu smjesu ostale prazne kalupe napunite vodom...

Druga stvar je što isto tako u većini recepata kažu da se peku na temperaturi oko 180 do 190 stupnjeva, ali ako ih stavite na otprilike 220 stupnjeva vidjeti će se isto velika razlika...jer viša temperatura će brže dovesti do toga da mafini narastu, a onda nakon otprilike 7 minuta ponovo vratiti temperaturu na onu iz recepta.

Treće najvažnije kod pravljenja mafina je miješanje...uspjeh je zagarantiran ako prvo pomiješate sve suhe i sve vlažne sastojke odvojeno, a onda iz spojimo zajedno prije pečenja i nikako ne koristiti mikser, dovoljno ih je samo umiješati kako bi u tijesto ostalo zraka i svega ostaloga...tu ima neke veze i gluten i svašta znanstveno

...nedjeljna mafinmanija...

...jučer je bila nedjelja, a popodne je tako dugo ako ne idemo nigdje van...onda smo sinko moj i ja odlučili praviti što drugo nego ono najjednostavnije...što jedan četverogodišnjak već i sam zna napraviti.... mafine....ali ovaj put voćne varijante...

...pravili smo ih od jabuka....


...pravili smo ih od banana...

...razlika u slikama je minimalna, ali u okusu je velika...meni osobno se više sviđaju ovi sa jabukama...tako su meki i sočni i imaju onaj poznati okus štrudle...


MAFINSI S JABUKAMA
Sastojci:
250 g brašno
100 g šećer
15 g praška ua pecivo
3 g sol
180 ml sok od jabuke
80 ml ulje
1 jaje
2 g cimeta
125 g naribanih jabuka

Zagrijte pećnicu na 205 stupnjeva. Namastite kalupe za mafinse.
Pomiješati suhe sastojke posebno, pa u njih dodati mokre. Puniti kalupe s 2/3 smjese. Peći 18 – 22 min dok sredina mafinsa nije pečena.


MUFFINI S BANANOM

Sastojci:
75 g otopljenog maslaca
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žlice sode bikarbone
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
115 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
2 veće, zrele banane
2 jaja
1,25 dL mlijeka
10 polovica oraha (po želji)

Pećnicu ugrijati na 200stupnjeva, a kalup za mafine namastite. Otopite maslac. Zgnječiti banane. U veću zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Dodajte sol, cimet, muškatni oraščić, vanilin šećer, smeđi šećer pa sve sastojke ravnomjerno promješajte. U drugoj posudi izlupajte jaja. Dodajte im otopljeni maslac i mlijeko, a naposljetku i zgnječene banane. Važno je možda i najvažnije da smjesu ne miješate više nego je potrebno.
Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup, a u sredinu svakog muffina po želji zataknite polovicu oraha. Pecite ih 20-25 min.

...isprike...

...nije me bilo neko vrijeme...nešto nisam imala vremena, gužva na poslu, neke nove sretne vijesti i vrijeme prolazi...a novih finih stvari za trbuščić nema...
...moram prvo reci žalosnu vijest, da ovaj mjesec natjecanja ja neću moći pristupiti jer u ovom gradu Osijeku nisam našla pinjole...za ne povjerovati, možda ih tražim na krivim mjestima na policama, ali nema ih....pa ništa više sreće drugi put...blizu je kraj mjeseca pa će novi izabranik odrediti novi sastojak...a do tada ja vas pratim....

15 listopada 2008

...pečem krušćić za trbušćić...

PEKAR
Ruke mijem
Brašno sijem
Kapica na glavi
Mijesim tijesto
Tako vješto
Kao pekar pravi.

Peć se žari
U nju stavim
Krušćiće po redu
Kora glatka
Bit će slatka
Kad je djeca jedu.

....ovo je bila prva pjesmica koju je moje dijete naučilo kad je prošle godine krenuo u vrtić...tada smo prvi puta krenuli obilježavati dane kruha, iako se ja ne sjećam toga u moje vrijeme u vrtićima...no nema veze super je...klinci svakako uživaju, tete se uistinu angažiraju a i mi roditelji pomognemo...

...prošle godine počastila sam se onim aparatom za pečenje kruha...iako su se prognoze od mog muža da to neću koristiti pokazale točnim, ja ipak ponekad nešto napravim...iako to bude bez pekača kruha već onako po starinski...

...ove godine sam maloj susjedi obećala da ćemo joj napraviti košaru od tijesta i ispeći i napuniti kiflicama...dijete je zapamtilo ...pa smo se bacile na posao...bilo je dvije mame, dvoje vrtičke djece i jedna školarka....bilo je veselo...a što smo radile pokazati ćemo vam u nastavku...

...kiflice smo pravile od recepta sa kiselog vrhnja brzo i fino kiflice...http://www.coolinarika.com/recept/brzo-fino-kiflice , perece smo pravile od viška tijesta od košare....i to je sve izgledalo ovako...

....košaru od tijesta smo radili po ovom receptu... http://www.coolinarika.com/recept/kosara-s-tikvicama .... baš tako da smo donji dio pekli preko metalne posude, a pletenicu posebno....kada se sve ohladilo izgledalo je ovako....

...i onda smo je napunili sadržajem.... ma morala sam staviti dvije slickice...

13 listopada 2008

...ššnenokle...

...i opet jedna poslastica s nizom naziva...naravno meni najdraže šnenokle, zovu se još i žličnjaci od snijega, u Dalmaciji paradižet...ali ipak je izvorno Schneenockerln, austrijski je recept ...

...kao svi dobri recepti važna je improvizacija i baš zbog toga jednostavnost ove poslastice otvara razne mogućnosti, pa se šnenokle mogu kombinirati sa čokoladom, voćem, keksima...najvažnije u životu je da se šnenokle jedu hladne jer su takve najukusnije, ali tko tome može odoliti....


ŠNENOKLE

Sastojci:
6 jaja
12,5 dcl mlijeka
1 vanili šećer
1 žlica gustina
1 žlica mekog brašna
7 žlica šećera
Izlupati čvrsti snijeg od 6 bjelanjaka i u obliku noklica ukuhati u 11 dcl mlijeka u koje je dodana 1 vrećica vanili šećera. kada se noklice podignu na površinu treba ih okrenuti i pričekati da se ponovo podignu na površinu. Sve vrijeme paziti da mlijeko ne iskipi. Kuhane noklice izvaditi u zdjelu.

Pjenasto umiješati 6 žumanjaka i 7 žlica šećera i u to dodati gustin i brašno koji su razmućeni u 1,5 dcl mlijeka. Dobivenu smjesu postupno razrijediti kipućim mlijekom u kojem su se kuhale noklice i sve zajedno kuhati dok se ne prestane pjeniti, tj. dok se ne zgusne.

Nakon što se masa malo ohladila sve izliti preko ukuhanih noklica.

11 listopada 2008

Kruh s jajima....zamotanice se zove kod mene....a najbolje ime tog jela mi je french toast....

Ne znam dali ovdje sada pričati o doručku jer mi ga najčešće pravim za doručak vikendom...ili pričati o tom tako ukusnom jelu, a tako jednostavnom za napraviti....
Kruh s jajima ili zamotanice kako ih ja od malena zovem...definitivno ne trebaju recept...postoje samo razne varijante s osnovnim sastojcima. Osnovni recept je da se kriške kruha umoči u smjesu jaja i mlijeka i peče dok ne dobije zlatno smeđu boju....ubrusom se upije suvišna masnoća...i jede u slanoj ili slatkoj varijanti...tako je fino hruskavo izvana a mekano iznutra....
....a osim osnovnog recepta postoje i varijante, mogu se u smjesu jaja i mlijeka dodati začini, kao što je cimet, muškatni oraščić, aroma vanilije, naranče ili limuna...
..a kako ga poslužiti....moje dijete najviše voli s pekmezom od šipka...ja ga više volim u slanoj varijanti...
...pošto su toliko fine zaslužuju da se napiše i recept...

ZAMOTANICE

Sastojci

3 jaja
1 dcl mlijeka
Prstohvat soli
8 kriški kruha
maslac za pečenje

U plitkoj posudi umutiti jaja, mlijeko i sol. Umočiti obje strane svake kriške kruha u smjesu. U međuvremenu, u tavi rastopiti jednu žlicu maslaca i dodati malo ulja (meni je najbolje kad kombiniram i jedno i drugo). Pržiti kruh do zlatno smeđe boje s jedne strane, a zatim okrenuti i pržiti s druge strane.

….i poslužiti sa pekmezom, medom, čokoladom, nekakvom finom salamicom, sirom ili jednostavno malo posoliti i uživati dok su tople….

09 listopada 2008

....cimet bi mogao jesti sa svim....

...iako je prošli mjesec na igri bio cimet kao sastojak sa kojim se trebalo napraviti nešto fino, nas nažalost nije bilo...moj muž kaže da bi sve mogao pojesti ako se doda cimet, pa smo mu priredili iznenađenje poslije nogometa...a utorak predvečer nam je baš bio neki dan za pravljenje kolača....a ovi kolači se mogu spremiti i u zamrzivač pa kad zagusti brzo se ispeku i zamirišu cijelom kućom....

...recept sam pronašla jednom tako surfajući bespućima interneta i zamjetila da varijante istoga dosta naroda svojata kao oriđiđi njihov recept, tako su cinnamon rolls i švedski i danski i američki i svačiji autohtoni recept...

...moj izabrani recept bio je s ove stranice http://whatscookingamerica.net/Bread/CinnamonRollsFantastic.htm ...

...da moram još nešto spomenuti a vezano je za recept...surfajući bespućima interneta naišla sam na mnoge recepte s različitim mjernim jedinicama....pa kako je lakše im se pridružiti nego ih pobijediti, najdraži poklon koji sam dobila od mame je sljedeći.....

...od onda čaše i žlice i žličice koristim kao prava anglosaksonka.....no dosta samohvale hajdemo preći na recept...

ROLICE SA CIMETOM (ovako ih mi zovemo)

Sastojci:

Tijesto:
1 čaša mlakog mlijeka

1/4 čaše tople vode

1 žličica vanili ekstrakta

1/2 čaše otopljenog maslaca ili margarina (ja više volim koristiti maslac)

2 jaja

1/2 žličice soli

1/2 čaše šećera

5 čaša brašna

1 kvasac (ja više volim svježi, ali dobar je i suhi)

Nadjev od cimeta:

1/2 čaše otopljenog maslaca

1 čaša smeđeg šećera

4 da 5 žlice cimeta

može se dodati i 1 čaša nasjeckanih oraha, badema,, grožđica

Umiješati mlijeko, malo šećera i kvasac, te pustiti da se digne. U posudu staviti ostale sastojke i mlijeko sa kvascem te izraditi tijesto (ja to sve radim s mikserom i super mi je). Tijesto pokriti i staviti da se diže na toplom. Kada udvostruči svoju veličinu, razvaljati i na tijesto posuti nadjev. ...Urolari i sjeći na širinu od cca 2 cm, te slagati u namazanu tepsiju. Ostaviti da se još jednom digne....i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 30 minuta....
...i onda sjesti i jesti.....
...ja obično jedan dio ispečem odmah, a ostatak stavim u zamrzivač i pečemo po potrebi...

...bio je neradni dan....

....od utorka popodne kuhamo i pečemo, pa da ne bi opteretili jedan post razdvojiti ćemo to što smo radili na dva...prvo ćemo vam pokazati što smo napravili jučer, a ona što smo napravili u utorak navečer za malo društvo koje je čekalo da se muževi vrate s nogometa...

...kako je lijepo kada smo slobodni, pa smo i ovu srijedu odlučila se počastiti pravim obiteljskim ručkom....a naravno da je poslije ručka obavezan kolač...

..a vrijeme je jabuka....što praviti nego domaću štrudlu od jabuka....najfinija je kada sami napravimo tijesto, a nije jako teško...samo je potrebno malo vježbe, već drugi put ide lakše....najvažnije je da se stavi pravi stoljnjak na kojem će se razvlačiti kore i koji će pomoći u rolanju...e daje sve u boji stoljnjaka, a bijeli damastni svježe popeglani je vjerujte najbolji...
ŠTRUDLA OD JABUKA
Sastojci:
za tijesto:
250 g brašna
mlake vode
malo soli
jedna žličica octa
nadjev:
naribane jabuke, odokativno
cimet
šećer
a vidjela sam u trgovinama i one mješavine začina za štrudle od jabuka sastoje se od cimeta, đumbira, kristal šećera, limunske kiseline i još nečega...
Umijesiti tijesto da bude fino glatko, najbolje po opipu odrediti količinu vode, onako ne previše ne premalo....i dobro ga izraditi, napraviti kuglu i površinu premazati uljem, prekriti krpom i pustiti da stoji cca 30 min, taman koliko treba da se ogule i izribaju jabuke...
Malo pobrašnjaviti stoljnjak i lagano razvlačiti kore. Ja ovaku štrucu od 250 g brašna podjelim na tri djela pa dobijem tri kore, za nas dosta.
Na razvučenu koru nakapati malo ulja ili otopljenog maslaca, pobacati naribane jabuke i šećer i cimet...

Krajeve preklopiti i stoljnjakom zarolati...U tepsiji to izgleda ovako...

Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva jedno pola sata, dok ne dobije lagano boju...posuti štaub šećerom (šećer u prahu) i navali narode na svježe štrudle od jabuka...




06 listopada 2008

....mafinmanija....

...bili smo u nedjelju u berbi i jako smo se naradili, fino napapali...ali ipak predvečer smo se svi nešto uhodali i tražili kolače po kuhinji....i tada je moj muž izrazio želju za mafinima, ali onima koje on najviše voli...a to su čokoladni...Ja osobno najviše volim slane mafine...ali nije to to...

....s mafinima sam se prvi put srela prije desetak godina u Danskoj kada sam se naprosto zaljubila u njih, tamo sam čak kupila knjigu s receptima naravno na danskom i lim za pečenje mafina..knjigu koristim ravnopravno sa svim ostalim knjigama s receptima i mogu reći da dobro znam čitati recepte na danskom....sreća je sljedeće...osnovni sastojci za mafine su brašno, šećer, prašak za pecivo/ soda bikarbonat, jaja, masnoća i mlijeko (kefir, jogurt, kiselo vrhnje)....a to ja znam reći na danskom....


...mafine je jednostavno napraviti...potrebne su dvije posude, u jednu se stave suhi sastojci, a u drugu mokri....poanta cijele priče je uz što manje miješanja spojiti sve sastojke i na kraju ubaciti ono što je posebno za svaki recept...a to je nasjeckana čokolada, suho voće, orašasti plodovi i slično.....

...recept u nastavku je jedan iz moje danske knjige....radi se sa kefirom i praškom za pecivo...a to su najdraži mafini moga muža....

AMERIČKI ČOKOLADNI MAFINI (amerikanske chokolademuffins)

Sastojci:

300 g brašna

2 žličice praška za pecivo

4 žlice kakaa

115 g šećera u prahu

265 g čokolade nasjeckane na komadiće

2 jaja

3 3/4 dcl kefira

90 g omekšanog margarina

Pećnicu ugrijati na 210 stupnjeva. Umiješati posebno mokre i suhe sastojke te im spojiti i dodati nasjeckanu čokoladu. Napuniti sa smjesom tepsiju za mafine, a kalupe prethodno namastiti.....i

...ovako izgledaju prije pečenja...
....a ovako izgledaju nakon cca 30 minuta pečenja kad se izvade iz pećnice....

03 listopada 2008

...sir i nutella......Nutella Cheesecake Brownies

......kopam si po failovima sa slikama što sam snimila, pa dok imam inspiraciju koristim ono što sam već napravila...da pokažem svoje umijeće
.....gledala ja danima kako se rade ti Brownies-i i našla na rodama na forumu elaborat o Nutella Cheesecake Brownies, uguglala te nasla i stranicu s tim oridjidji receptom pa dajem link http://alpineberry.blogspot.com/ i recept...otrčala kupiti veliku teglu nutelle i umiješala tortu....
..... super mi je jako jako jako fino,a jednostavno mislim da ću je danas ponoviti...

NUTELLA CHEESECAKE BROWNIES

sastojci za donju/brownie/ smjesu:

15 dkg rastopljenoga maslaca
2 velike žlice Nutelle
2 jajeta
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica oštrog brašna
1/4 šalice kakaa

sastojci za gornju/cheesecake/ smjesu:

25 dkg ricotta sira /može i kravlji, ali dobro ocijeđen/
3 žlice smeđeg šećera
2 jajeta
3 velike žlice Nutelle

Zagrijete pećnicu na 170. Namažite maslacem i pobrašnite manji kalup za pečenje; (ja sam pekla u kalupu za torte, i kasnije rezala na šnite kao torticu).
Napravite brownie smjesu tako da pomiješajte maslac, Nutellu, jaja i šećer. Dodajte brašno i kakao i sve dobro izmiksajte. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup.
Napravite cheesecake smjesu tako da pomiješajte sir, šećer, jaja i Nutellu i dobro izmiksajte. Prelijte preko brownie smjese.
Pecite na 170 stupnjeva oko 40-45 min. tj .dok gornji sloj ne bude čvrst. Režite kad se dobro ohladi; najbolje je kad malo odstoji u frižideru.

...dva u jedan...

...uvijek kada sam išla u Varaždin i Čakovec jedva bih dočekala da stignem i naručim klipiće i kavicu...mmmm...tako je bio fin taj doručak...i onda sam malo tražila po netu i našla recept za to, a k tome opaska u receptu je bila da se mogu praviti i slatke varijante, buhtle s pekmezom ili čokoladom...
KLIPIĆI ...(ILI BUHTLE)
...kako napraviti dva kolača od jednog tijesta...
Sastojci:ravno iz moje kuharice
850 g brašna
2 žlice šećera
1 žlica soli
5 dcl mlijeka
2 dcl ulja
1 kvasac
1 jaje za premazivanje
U posudu se stavi toplo mlijeko šećer i kvasac, te se pusti da se digne. Nakon što je kvas proradio pomiješati sve ostale sastojke i izraditi tijesto. Ja sve radim s mikserom i bude mi super. Prekriti krpom taj moment je najvažniji i pustiti tijesto da odmara i da se diže...
Tijesto podijeliti na dva dijela, i napraviti od njih kao francuze te od svake štruce izrezati cca 12 komadića. Svaki taj komadić razvaljati na malo ulja tanko tanko te frkati da se dobiju klipići....

...to napravimo s jednom polovinom tijesta, a od ostatka možemo napraviti recimo buhtle...mmm jako su fine, tope se u ustima....ovako izgledaju u pećnici....

.....a ovako izgledaju gotove na tanjuru... ...možda im nedostaje nekakav preljev od vanilije...

02 listopada 2008

...pravili smo štrukle...

...tko kaže da je teško razvući tijesto...pa malo je, ali ako je dobar recept, ako se tijesto odmori i u njemu se odrade svi bio-kem procesi onda je to lagano....a mi smo odlučili probati napraviti štrukle....prave zagorske....jedino nemamo sličicu u konačnoj izvedbi, jer bile su nam tako fine da smo ih brzo smazali...ali da vidite kako mi to radimo evo step by step do pećnice....

...vjerujem da svi imaju neki svoj recept, pogotovo naše bake i mame koje već na opip i pogled znaju da li je dosta brašna, vode, jaja i svega ostaloga...ja ću staviti neki svoj improvizirani, pronađen na bespućima interneta i dorađen u vlastitoj varijanti...

SUPERMAMINI ŠTRUKLI
...jer mamice su štrukle pekli...meni nisu nikaj rekliiii...

Sastojci:
tijesto:
500 g brašna glatkog
1 jaje
2 žlice ulja
sol prstohvat i još malo odokativno
malo mlake vode

nadjev:
100g maslaca
4 jaja
500 g svježeg kravljeg sira
1 kiselo vrhnje
sol po želji i okusu

Od sastojaka za tijesto umijesite tijesto i izradite ja sam mikserom, a tek na kraju rukom dok ne postane glatko. Stavila u posudu, premazala uljem i pokrila. Stajalo je tako jedno pola sata. Za to vrijeme umiješa se nadjev. I kreće u akciju....
Tijesto malo razvaljati mužomlatom (valjkom) a onda lagano razvlačiti prstima i to sve raditi na stolnjaku na koji se malo pospe brašna. Nadjev se stavi na jednu stranu i lagano stolnjakom zarola....Tada se uzme tanjur i izrežu se štrukle.
Nemam ni slike razvučenog tijesta, ali molim vas vjerujte mi...nije baš veliki problem....smiruje živce

....gotove sam ih skuhala u vodi
....poslagala u posudu, prelila vrhnjem i stavila u pećnicu.....
...još vruće smo ih pojeli....ali slike nema

....munjeviti jurić.....

...moram s nečim započeti pisanje svoga bloga, moram stvoriti naviku javljanja..pa započetak proonašla sam neke stvari koje sam željela podjeliti s vama...malo da se bolje upoznamo....
.....rekla sam da imam jedno malo zvrndalo koje je sada tri i pol godine, a prije pola godine od bake je naručio tortu...ni manje ni više nego munjevitog jurića....ko nije čuo za munjevitog jurića?

..."Glavni lik filma je Munjeviti Jurić, brzinski trkaći auto koji se kao 'rookie' natječe u prestižnom Piston Cupu. Nakon što on i dvojica njegovih najvećih suparnika posljednju utrku završe na prvom mjestu, odluka o osvajaču velikog Piston Cupa past će u svojevrsnoj 'majstorici' - utrci koja će se specijalno održati kako bi se vidjelo tko je od njih najbolji. Na putu prema Los Angelesu (gradu u kojem bi se utrka trebala održati) Munjeviti Jurić se, spletom okolnosti, izgubi u pustinji i dospije u Kurblu Bistru - maleni gradić za kojeg više nitko i ne zna da postoji. Tamo, osuđen na rad u zajednici zbog uništavanja ceste prilikom pokušaja bijega, Jurić upoznaje najbizarnije likove koje je mogao zamisliti: Šerifa gradića Kurbla Bistra, Šlepa (kamion za vuču), Joška (dežurnog hipija), Satnika (domoljubnog vojnog džipa), Luigija (Fiat 500 koji vodi lokalnu trgovinu gumama i koji je opsjednut Ferarijima), Sanju (vlasnicu hotela Cozy Cone i potencijalnu Jurićevu djevojku), te Doca Hudsona najiskusnijeg žitelja Kurble Bistre koji je davnih dana sudjelovao u Piston Cupu i koji bi možda mogao pomoći mladom Juriću da se domogne toliko željenog naslova" ovo je s t-portala, opis za one koji ne znaju...jer mi znamo sve o munjevitommm...a ovako je izgledala naša torta


01 listopada 2008

....fini su kolači sa krovom od šljiva...

Skupilo se bijelih šljiva u frižideru...a pekmez je teško kuhati...jer kožica im je čvrsta a koštica "tvrdoglava" kao da ne želi van.....

KOLAČ S "KROVOM" OD ŠLJIVA

Sastojci:
tijesto:
150 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
4 žlice mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
i prstohvat soli

nadjev:
cca 1 kg zrelih šljiva (da pokriju cijelu površinu tijesta)
2 žlice šećera
1 žumance
1 žlica slatkog vrhnja
2 žlice krupnoga šećera

Za tijesto izmiješati maslac i šećer, a posebno izmiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Tu smjesu, jaja i mlijeko postupno umiješati s maslacem i šećerom. Tijesto mijesiti dok ne postane sjajno i glatko.

Namastiti dublju pravokutnu posudu, a pećnicu upaliti na 220 stupnjeva. Tijesto staviti u posudu, ja sam ga utapkala prstima, ali da se i fino razvaljati. Šljive popoloviti i izvaditi koštice i narezati na pola. Posložiti po tijestu kao cijepove jednu do druge i malo jednu na drugu. Po šljivama posuti šećer, a rub tijesta premazati sa smjesom žumanca i vrhnja. Peče se cca 35 min.

.....tanananaaaaaaaaaaaa...i izgleda ovako...

natjecanje...ili virtualno ugodno druženje

...naravno da me je još nešto potaklo na otvaranje ovoga bloga...a to je i natjecanje koje sam otkrila prvo na stranici http://www.damijenestoslatko.bloger.hr/ a onda sam nastavila istraživati i pronašla jos niz lijepih i zanimljivih blogova, s nizom krasnih sličica i dobrih recepata..čekam da proglasite pobjednika i zadate novi zadatak, a ja sam spremila kuhinju i fotoaparat...
Related Posts with Thumbnails

Oznake